Estetika je oduvek vazna u stomatologiji. Ali u poslednje vreme postaje jako vazna, pa su se i posebne grane u medicini izrodile a ostale akcentovale deo koji ima udela u estetici.

Plombe su radjene da odgovaraju estetski ali u poslednje vreme modifikovani su materijali pa imitiraju čvrsto tkivo zuba po slojevima. POSTAVLJA SE MATERIJAL KOJI IMITIRA DENTIN, PA ONAJ KOJI IMITIRA GLEDJ i kod pacijenata koji imju providan deo gledji najcesce na secivnim ivicama zuba, takodje takav materijal.

Pored estetike u izgledu, postavljaju se estetski zahtevi pri postavljanju plombi koja treba u potpunost ako je to moguce da rekonstruise zub .Ukoliko nedostaje najveci deo zuba,postavljaju se estetski zahtevi i u izgledu zuba.Veci razmak izmedju zuba,narocito centralnih sekutica koji su u estetskoj zoni,nije prihvatljiv. Rekonstruktivnim zahvatom postavljajuci vinire,to se resava.I prebojenost zuba nastala koriscenjem nekih lekova koji nisu smeli da se koriste u periodu razvoja zubnih tkiva,kao i poremecaja drugih u formiranju zubnih tkiva.Viniri mogu da budu kompozitni i keramicki i svaki ima svoju indikaciju u zavisnosti od slucaja,ali i od cene.

Kompozitne fasete se izradjuju u istoj poseti,  dovoljno je minimalno uklanjanje zubne supstance ili nimalo. Materijal od koga se izradjuju se ponasa kao i prirodan zub sto se tice prebojavanja tokom vremena, odnosno zavisi od vasih navika,  ceste konzumacije prebojenog  pica kao sto je crno vino, caj, kafa ili ako ste pusac i td.

Za keramicke fasete je potrebno uzeti otisak a onda se u sledecoj poseti gotove fasete u obliku tankih ljuspica  postavljaju na vase zube. Ova vrsta faseta  su dugotrajnije,imaju vecu cvstinu ,ne menjaju boju tokom vremena za razliku od prirodnih zuba i kompozitnih faseta,imaju veci sjaj i bolje estetske osobine. Takodje, postoje i gotove fasete za koje nije potrebno uzimanje otiska i njihovo postavljanje se zavrsava u istoj poseti

Izbeljivanje zuba

Ukoliko niste zadovoljni vasom prirodnom bojom zuba moguce je izbeliti zube cak dve do tri nijanse. Postoji ordinacijsko i kucno izbeljivanje zuba. Za kucno izbeljivanje zuba je potrebno uzeti otisak a nakon izrade i predaje treja postupak izbeljivanja obavljate kod kuce postupajuci u skladu sa uputstvima vaseg doktora, najudobnije za pacijente je nosenje treja u toku noci. Za brzi efekat tu je ordinacijsko izbeljivanje zuba, rezultati se vide odmah nakon zavrsene procedure. U ovom slucaju se koriste gelovi sa vecom koncentracijom aktivne supstance a takodje se koriste i lampe koje ubrzavaju sam proces.

Za skretanje paznje na vase zube i osmeh mnogi se odlucuju za zubne cirkone, diskretan ali opet zapazen detalj koji cini lepotu vaseg osmeha potpunom.