Zub moze da oboli od karijesa koji spada u najcesca oboljenja uopste a ne samo u predelu usne duplje.Postoji vise vidova karijesa ,pa je i lecenje razlicito. Pocetni karijes koji je razorio samo  gledj se najlakse leci pa je najjednostavnije zaustaviti razvoj karijesa u toj fazi i po uspesnosti lecenja i po finansijskoj isplativosti jer je lecenje u toj fazi najjeftinije i za doktora i za pacijenta.

Redovni pregledi i kontinuirani kontrolni pregledi  igraju veliku ulogu u otkrivanju karijesa u toj fazi. Daljim napredovanjem karijesa  oboljenje zuba prolazi kroz razlicite faze u kojima moraju da se postavljaju razni lekovi u karioznu leziju visekratno sto iziskuje i vise poseta  i dugotrajnije lecenje. U necijoj morfologiji zuba postoje duboki useci u gledji koji predstavljaju predilekciona mesta za nastanak ovog oboljenja. Obrada takve gledji  sprecava njegov nastanak  i narusavanje integriteta drugih zubnih tkiva.

Posle karijesa u daljem toku njegovog nelecenja, nastaje oboljenje sredista zuba  koje zub ishranjuje i omogucava mu da ostane zdrav ili da se uspesnije brani od stetnih agenasa. Nastaju pulpitisi koji takodje imaju svoje faze. Parcijalni koji zahvataju deo  krunicne pulpe ili totalni kada je obolela pulpa i krunicna i korenska. Oboljenje pulpe moze da dovede do oboljenja vilicne kosti koje je nastalo sirenjem oboljenja kroz otvor na korenu zuba koji sluzi za prolazak u zub krvnih  sudova sto ishranjuju tkivo zuba,njegovu pulpu. Ako ne uznapreduje  oboljenje pocetni stadijum, hiperemija pulpe, se leci  aplikovanjem leka u leziju zuba. Ako zapaljenje potraje zbog  cvrstine tkiva oko pulpe, ona ne moze da izdrzi zapaljensko sirenje i trajno propada te je nuzno njeno odstranjenje iz zuba sto tehnicki nije  lako izleciti iako je postavljena dobra dijagnoza.

Sva lecenja oboljenja zuba zavrsavaju se postavljanjem plombe koja mora da rekonstruise  izgled destruirane krunice. To je vazno i u funkcionalnom smislu jer zljebovi i kvrzice zuba ucestvuju u mlevenju hrane  sto je uslov za dobro varenje. Lose varenje uzrokuje druga oboljenja. Sem toga reljefna struktura griznog dela krunice omogucava pravilnu postavku zuba jednih prema drugima, tako da drzi vilicni zglob u pravilnoj poziciji u njegovom zglobljavanju sa lobanjom. Los odnos zgloba i lobanje uzrokuje bolove koji zrace ka vratu, potiljku  a uslovljava i bolove u samom zglobu koji se pojacavaju zvakanjem jer se leziste zgloba sve vise deformise.

Pouka za pacijente:

Redovni pregledi su izuzetno znacajni  jer rano otkrivanje problema je bolje i za pacijenta i stomatologa. Karijesno oboljenje kao i svako drugo oboljenje napreduje i  sto kasnije lecenje je komplikovanije je  i finansijski manje isplativo.