Ova grana se bavi ispravljanjem nepravilnosti u razvoju vilica,nicanju zuba i njihovom dovodjenju u zubni niz u pravilan odnos medjusobni.

Ovi poremecaji  dovode do funkcionalnih i estetskih problema.I ovde prevencija oboljenja ima veliku ulogu.Mnogi problemi se mogu uzbeci pravovremenim delovanjem u ranom,skolskom uzrastu

Veliku ulogu  u sprecavanju i lecenju ortodontskih poremecaja imaju sistematski pregledi jer ce primetiti i uputiti pravovremeno na zbrinjavanje.

Nisu retke pojave prekobrojnih zuba koji mogu da budu ukljesteni u zubnom nizu ili da budu zadrzani u nicanju u vilici .Prekobrojni zubi se vade a zadrzani  kroz ortodontsko-hirursko lecenje u zajednickom delovanju ortodonta i hiruga  se oslobadjaju,izvlace i dovode u zubni niz.Ponekad zub koji je jako znacajan za zvakanje,izgled pacijenta, moze da ne iznikne,pa je u ovim slucajevima  kooperativno dejstvo jednog i drugog specijaliste  znacajno.

Sem  problema  u nicanju i razvoju vilica,moze da se dogodi i da gornja i donja vilica nisu u medjusobnom korektnom odnosu.Taj problem se resava nosenjem mobilnog ortodontskog aparata koji  moze samo tokom noci da se nosi ili celodnevno u zavisnosti od stepena poremecaja.

Vecina ortodonskih problema nastaje rano kao vec pomenuti  a i visoko gotsko nepce stalnim pritiskanjem palca  kod dece koja imaju losu naviku da sisaju prst .Kasnije od 18. do 30.godine zivota teskobu u zubnom nizu prave umnjaci koji mogu da izniknu ali su u polozaju van zubnog niza kada nisu u okluziji,ne ucestvuju u zvakanju i prave rane,dekubituse, u obrazu.Mogu da ne izniknu ili delimicno izniknu kada su uzrocnici  dentogenih infekcija  .Infekcije mogu da imaju buran tok i da zahtevaju i bolnicko lecenje.

Fibrozno  tkivo koje se nalazi izmedju zubnog nastavka vilice i usne  moze da bude kratko ili nisko da se pripaja kada vuce gingivu pa obolevaju tkiva iz grupe potpornih tkiva zuba ili razmice zube izmedju kojih se nalazi,odnosno sekutice.Na podu usta s jezicne strane pruza se takodje zubna vezica koja moze da sapinje jezik,pa u timskom radu ortodonta,logopeda i oralnog hiruga  resava se nastali problem odnosno poremecaj u govoru jer pojedini glasovi ne mogu pravilno da se izgovore.

Zakljucak o ortodonciji

Deca i mladi da bi se lecii ortodontski problemi  u zacetku, treba da dolaze u posetu zubom lekaru bar u vreme sistematskih pregleda koji su i predvidjeni  kada treba nesto da se desi u usnoj dupli da bi se proverilo da li se sve pravilno odvija.To je period predskolskog uzrasta,polaska u skolu,treceg i cetvrtog  razreda ,srednje skole,ali  deca i mladi treba na redovne kontrole sto se tice drugih oboljenja usne duplje,koja nisu povezana sa uzrastom, da dolaze  redovno kao i odrasli.