Bavi se rekonstrukcijom  izgubljenih zuba i zubnih nastavaka vilica.Kada su sva lecenja koja su do sada bila pominjana bila nemoguca ili neuspesna,protetika stupa na scenu.Fiksnim i mobilnim protetskim radovima imitira prirodni zubik i omogucava ponovo zvakanje i pruzanje podrske tkivima koja okruzuju usnu duplju i koja su utonula pa se dobija staracki izraz.

Treba pazljivo isplanirati protetski rad da bi mogao da opstane. Ako su svi zubi izgubljeni  indikovana je totalna proteza. Ako su alveolarni grebeni odgovarajuceg  izgleda,moze da se postavi proteza koja ce intimno prianjati na leziste zahvaljujuci vakumu koji se postize adekvatnom velicinom oblikom i izgledom proteza ,i ona ce odgovarati samo tom pacijentu, jer je sve to neponovljivo apsolutno isto.

Ako nema uslova za takvo lezanje proteza,moze se retinirati pomocu  preparata koji cvrsto drze protezu nekoliko sati,pa se ponovo moraju nanositi.

Ako takvo resenje ne zadovoljava potrebe pacijenta, a ima finansijske mogucnosti  mogu da se postave implanti koji ce cvrsto da drze protezu uz njeno leziste. Ako grebenovi nisu odgovarajucih dimenzija ni za postavljanje implanata,moguce je hirurskim metodama nadoknaditi  greben po njegovoj horizontalnoj i vertikalnoj dimenziji. Mogu da se postave implanti koji ce imitirati korenove zuba,pa na njima da se napravi fiksni protetski rad u vidu protetskog mosta.

Moguce je i ovde da se pojave neke prepreke kao nedovoljna visina zubnog grebena u predelu gde su se nalazili gornji  kutnjaci,usled spustenosti gornjovilicnog sinusa a sto se desava povecanom resorpcijom kosti koja je van funkcije zvakanja  i okludiranja sa naspramnim zubima-antagonistima.

Delimična-parcijalna proteza

Ako su izgubljeni pojedinacni zubi moze da se pravi delimicna-parcijalna proteza ako su preostali zubi tako rasporedjeni da je samo to izvodljivo ako se ne postavljaju implanti ili mogu preostali zubi da budu nosaci mosta koji postavlja u zubni niz i nedostajuce zube kao clanove mosta.

Brušenje zuba za krunice

Ako se bruse zubi za krunice, pojedinacne ili nosace mosta, a vec im  je krunica zuba u prilicnoj meri ostecena ,destruirana karijesom,odlicno je resenje krunica ili most.Ako nedostaje zub koji je pozicioniran izmedju zdravih zuba,nuzno bi bilo brusenje jednog ili vise zdravih zuba,sto nije srecno resenje.Tada je jako korisno i indikovano postavljanje implanta na mesto nedostajuceg zuba.Ako pacijent udje u ordinaciju bez zuba ili sa slomljenim zubom koji je potrebno odstraniti iz vilice,moze da se dogodi da izadje u istoj poseti sa zubom.Sto je fascinantno a to nam omogucuju implanti.Maskirajuce resenje za bezubost je merilend most koji je privremena najcesce nadoknada.

Ako je sacuvan izgled zubne casice, alveolarnog grebena ili odnos gingive prema korenu koji ce da se nadogradi da bi se postavila krunica na njemu ili implantu ne iziskuje dodatne intervencije,medjutim ako je destruirano tkivo casice ili ogoljen koren mora ponovo hirurgija da se primeni da bi  transplantirali izgubljeno tkivo odnosno gingivu.Neko pristupa jednostavnijem resenju sa dve boje keramike gde ona roza imitira meko tkivo ali to ne moze da bude resenje u estetskoj zoni ako je prelaz tih tkiva vidljiv ispod usne pri govoru ili smehu.Namece se utisak da je stomatologija siroka i multidisciplinarna oblast.

Pouka:

Jednostavnije je sacuvati zube  nego nositi proteze koje su ipak protetske nadoknade,ali ako se to vec desilo,izacicete prilicno zadovolji vracanjem funkcije i izgleda.