Ekstrakcija zuba je krvava intervencija kojom se zub odstranjuje iz vilice, odnosno njenog dela zubne casice.

Izvodi se kada je oboljenje cvrstih zubnih tkiva ili potpornog aparata zuba nemoguce izleciti. To se desava kada su obturirani kanali korena zuba ili jako zakrivljeni a potrebno je endodonsko lecenje,sto pacijenti narodski zovu vadjenje zivca.

Slomljeni zubi kada frakturna linija ide po vertikalnoj osovini zuba ,odnosno kada je zub traumom u funkciji ili spoljasnjom fizickom silom rascepljen ili frakturiran horizontalno a preostali deo korena ne moze da se protetski optereti odnosno iskoristi za krunicu(navlaku narodski), takodje moraju da budu izvadjeni.

Nije rutinska intervencija i postoje rizici. Moze da nastupi krvarenje usled povrede mekog i kostanog tkiva sa kojim je  zub  tesno povezan ili krvarenje usled oboljenja krvi gde je poremeceno zgrusavanje,oboljenja krvnih sudova kada ne mogu da se kontrahuju sto je neophodno da se zaustavi krvarenje.Visok pritisak takodje onemogucava prestanak krvarenja.Pacijenti koji uzimaju neke lekove moraju da koriguju svoju terapiji pre nego sto se izvrsi vadjenje zuba, sto je slucaj sa pacijentima koji uzimaju lekove protiv zgrusavanja krvi prevenirajuci nastanak tromba kome pogoduje ugradnja vestackog materijala kod operacija na srcu ili kada su na dijalizi.

Jos jednom da kazemo i podvucemo da je briga o zdravlju zuba neprocenjiva. Peventivni rad je jako vazan kao i u drugim oblastima medicine, odnosno za ocuvanje zdravlja.

Vadjenje zuba

treba svesti samo na razloge iz zadesa a ne iz nebrige. U kulturama  sa razvijenom zdravstvenom svesti nebriga kao razlog ne postoji.Ako iz nekog od razloga morate da izvadite zub,prepustite se zubnom lekaru bez straha ili oralnom hirurgu ako vas lekar tako indikuje.

U ordinaciji vas ceka strucnjak iz svake oblasti.